F1: V McLarene potvrdili jazdcov pre novú sezónu

11.12.2014 Celý región

Woking 11. decembra (Teraz.sk) - Tím McLaren-Honda vo štvrtok predpoludním potvrdil svoje jazdecké zloženie pre budúci rok. Oficiálnu dvojicu pretekárov vytvoria Fernando Alonso a Jenson Button, pričom z Kevina Magnussena bude testovací a rezervný jazdec. Správu priniesol portál f1.sk.

McLaren sa po dlhých rokoch spolupráce s Mercedesom vracia k dodávateľovi pohonných jednotiek Honda, s ktorým v minulosti slávil obrovské úspechy, získal osem majstrovských titulov, 44 víťazstiev, 53 pole positions a zaznamenal aj tridsať najrýchlejších kôl. A to všetko v priebehu len 80 veľkých cien!

"Nikdy som neskrýval svoj hlboký obdiv k Ayrtonovi Sennovi, môjmu obľúbenému jazdcovi, môjmu idolu, mojej referencii," vyjadril sa Fernando Alonso. "Naďalej si pamätám na plagáty, ktoré som ako dieťa mal na skrini i na moje hračkárske autá, s ktorými som sníval o tom, ako jedného dňa napodobním Ayrtona. Pamätám si aj na motokáru, ktorú otec postavil pre staršiu sestru, ale do ktorej som sa zaľúbil. Táto motokára bola nalakovaná rovnako ako jedno z najlegendárnejších partnerstiev v histórii formuly 1, ako McLaren-Honda. Ako auto, s ktorým jazdil Ayrton. A rovnakým partnerstvom som teraz poctený aj ja a môžem sa s ním zúčastniť najbližšieho šampionátu formuly 1."

Zástupcovia britského tímu a japonského dodávateľa motorov sa napokon usilovali dostatočne na to, aby Alonsa zlomili. "Viedol som intenzívne a hĺbkové rozhovory so všetkými vysoko postavenými ľuďmi v McLarene i v Honde. Pozrel som si fantastické továrne vo Veľkej Británii i v Japonsku a je mi jasné, že McLaren a Honda sú na začiatku procesu, z ktorého bude dlhá a úspešná spolupráca. Chcem sa stopercentne zasadiť za to, aby som im s tým pomohol," dodal Fernando Alonso.

Rozhodnutie prijal s úľavou hlavne Jenson Button, ktorý musel na definitívu dlho čakať. Napokon však môže pokojne vstúpiť do svojej šestnástej sezóny v F1 a šiestej v McLarene. "Podobne ako Fernando si som istý, že McLaren a Honda dosiahnu spoločne veľké veci. Súčasne som presvedčený o tom, že pri vzájomnej spolupráci zaberieme všetci mimoriadne tvrdo a vytvoríme brilantne efektívny víťazný tím," skonštatoval Button, ktorý takisto ako Alonso priznal, že mimoriadne obdivoval Ayrtona Sennu, ale ako chlapca ho vraj najviac inšpiroval Alain Prost: "Spôsob, akým tieto nádherné červeno-biele autá privádzal k víťazstvám a titulom, bol podľa mňa poéziou v pohybe. Od toho okamihu som sa pokúšal o napodobnenie jeho jazdeckého štýlu."
 

Vyberte región